Kuinka voit pitää polkupyörän ketjut hyvässä kunnossa

476257962

Kun kesä lähestyy, on monien mielessä polkupyöräily. Polkupyöräily on kätevä tapa liikkua ja kokea kesän tunnelmaa, meneepä sitten polkupyörällä töihin tai vain ajelee asioillaan muuten vain. Keväällä on aika huoltaa polkupyörä hyvään kuntoon kesän ajoa varten. Tämän voi tehdä itsekin tai käyttää polkupyörä pyörähuollossa. Huollossa käyttäminen on suositeltavaa ainakin silloin tällöin, varsinkin mikäli pyörä on paljon käytössä ja sillä on jo pitkä historia takana. Polkupyörän osista yksi merkittävin osa-alue toimivuuden kannalta on polkupyörän ketjut. Polkupyörän ketjut on syytä tarkistaa ja huoltaa tarvittaessa hyvin huolellisesti. Kulku pyörällä on turvallista ja kitkatonta kun pyörä on huollettu asianmukaisesti ja tarkastettu ammattilaisen toimesta. Polkupyöräilyä ajatellessa on syytä muistaa, että polkupyörä on erinomainen kulkuväline aina niin kauan kuin se on moitteettomassa kunnossa ja ajokelpoinen, ja siten matka taittuu mukavasti.

Miten voit huoltaa ketjut itse?

Polkupyörän ketjut eivät kulu äärettömän nopeasti, eikä niitä pitäisi vaihtaa jatkuvasti. Sen sijaan ketjuja kannattaa huoltaa säännöllisesti. Tärkeää on pitää huoli siitä, että ketjut eivät pääse niin sanotusti kuivumaan, muuten alkaa melkoinen nitinä ja natina, sellainen ei varmasti ole kivaa kuunneltavaa ajaessa. Toisaalta jos ketjut eivät ole rasvattu, voivat ne kulua liian nopeasti. On siis hyvä säännöllisin väliajoin lisätä hieman öljyä ketjuihin. Öljyä ei kannata lorautella pitkin ketjua, vaan on parempi lisätä pieni tippa öljyä ketjun jokaisen nivelen kohtaan erikseen, näin ketju ei ui öljyssä, eikä levitä sitä ympäriinsä. Toinen hyöty tästä öljyn lisäämisestä pelkästään nivelien kohdalle on se, että ketju ei kerää niin paljon likaa. Polkupyörän ketjut pysyvät näin hyvässä kunnossa ja eivät likaannu, eivätkä kovin helposti likaa vaatteitasikaan.

Polkupyörän ketjut voi myös puhdistaa itse. Perinteinen ja pikainen menetelmä on käyttää jonkinlaista kankaan palaa, jolla pyyhkii lian ja liian öljyn pois ketjusta. Tällainen menetelmä on kuitenkin hyvin pintapuolinen puhdistuskeino. Yksi vaihtoehto puhdistamiseen on irrottaa koko ketju katkoskohdasta ja uittaa koko ketju pariin kolmeen kertaan petrolissa. Näin kaikki ketjuun kertynyt lika ja moska on nopeasti poissa. Ketjun puhdistus onnistuu myös siihen tarkoitetulla apuvälineillä, esimerkiksi yksi vaihtoehto on käyttää muovikotelon sisään tehtyä puhdistusainetta, jossa kotelon sisällä virtaa puhdistusainetta ja kotelossa oleva liikkuva harja puhdistaa ketjua samalla kun kotelossa oleva hammasratas liikuttaa ketjua eteenpäin. Tällaisen apuvälineen käytöstä on se hyöty, ettei ketjua tarvitse irrottaa puhdistusoperaation aikana ollenkaan. Huono puoli tällaisessa menetelmässä taas on se että ketju ei puhdistu niin perusteellisesti, kuin se puhdistuu uitettaessa petroliin.

Miten vaihdat polkupyörän ketjun?

Mikäli haluat puhdistaa polkupyörän ketjut perusteellisesti petrolissa, tulee sinun irrottaa ketju, ja kun ketjun vaihto tulee aiheelliseksi, pitää ketju silloinkin ensin saada irti. Miten siis saat ketjun irti asianmukaisesti? Joistakin ketjusta löytyy katkoskohta, toisin sanoen pikalukko, josta voit helposti irrottaa ketjun. Pikalukon tunnistaa selvästi erilaisesta lenkistä, verrattuna muihin ketjun lenkkeihin. Pikalukon saa auki painamalla sen päitä toisiaan vasten. Mikäli ketjusta ei löydy pikalukkoa, täytyy ketju katkaista itse asianmukaisella ketjunkatkaisimella, joita myydään hyvin varustelluissa polkupyöräliikkeissä sekä monista verkkokaupoista sellainen on helposti tilattavissa. Tällaisesta ketjunkatkaisemisesta on sekin hyöty, että vaikka ketjussa pikalukkokin olisi, on yleensä tarpeellista katkaista ketjusta ainakin yksi lenkki ennen kuin vanhan ketjun asettaa takaisin paikoilleen.

Polkupyörän ketjut voi siis helposti huoltaa itsekin, kunhan perehtyy asiaan, etsii tietoa verkosta tai tekee huoltoon liittyvät toimenpiteet kokeneen polkupyörien huoltajan kanssa. On syytä muistaa pitää erityisesti ketju hyvässä kunnossa, sillä se on avainasemassa, jotta pyörällä pääsee liikkumaan toivotulla tavalla. Mikäli tuntuu siltä, ettei polkupyörän huoltaminen luonnistu itseltä mitenkään tai siihen ei vain millään ole aikaa, on syytä viedä polkupyörä ammattilaisen huollettavaksi. Polkupyörän perusteellinen huolto on usein täysin hintansa arvoista, sillä siinä käytetään joitakin sellaisia työkaluja, joita ei välttämättä joka kodista löydy ja huoltamiseen käytettävä aika ainakin aloittelijalla saattaa venyä niin pitkäksi, että senkin ajan voisi käyttää moneen muuhun hyödylliseen toimeen. Kun kesä lähestyy, muista siis pitää hyvää huolta polkupyörästäsi, viemällä se ammattilaisen huollettavaksi tai tee tarvittavat polkupyörän huoltotoimenpiteet itse.